Odgajivačima goveda i ovaca zemljište po pravu prečeg zakupa

Foto: Pokrajinska vlada

Sledeće godine će to pravo imati i svinjarski sektor

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je doneta odluka da se u budućnosti daje poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa i da će se ove godine to odnositi na one koji drže goveda i ovce, saopštila je Vlada Vojvodine.

„Doneli smo odluku da u budućnosti dajemo poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa, ove godine će se to odnositi na one koji drže papkare i preživare – goveda i ovce, a sledeće godine će to pravo imati i svinjarski sektor“, rekao je ministar prilikom posete Severnobačkom okrugu i dodao da je napravljen iskorak koji će i poboljšati kvalitet zemljišta, jer je iz godine u godinu zemlja devastirana samo zato što su se sadile kulture na kulturu.

Nedimović je rekao i da je ideja Ministarstva poljoprivrede da poljoprivrednici mlađi od 40 godina dobiju pravo prečega zakupa zemljišta. „Kroz izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu mi ćemo je valorizovati. Naravno, posle javne rasprave koja će trajati tri, četiri meseca i svako će imati pravo da kaže šta misli“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, cena mesa između 150 i 160 dinara je u redu. „Imali smo donje ekstreme, kada je cena više od mesec i po dana bila 135 dinara. Sa otvaranjem novih tržišta i cene će se stabilizovati i ovo što radimo sa Kinom verujem da će u mnogome tome da doprinese. Već su nam poslali potražnju i verujte, to su ogromne količine, a ako isporučimo trećinu ili četvrtinu svinjskog mesa za Kinu napravili smo ozbiljan posao“, rekao je Nedimović.

Ministar je najavio i da će Vlada Srbije ove nedelje izdvojiti 500 miliona dinara za otkup pšenice, po ceni od 20 dinara po kilogramu.

Formirana Komisija za određivanje prava prečeg zakupa državnog zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je juče rešenje o obrazovanju Komisije za davanje saglasnosti na investicioni plan uz predlog mera za realizaciju zakupa u postupku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta.

Komisija će raditi u sastavu: Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Siniša Mali, ministar finansija; Goran Knežević, ministar privrede; Dragan Milić, posebni savetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Nenad Katanić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saopštilo je to ministarstvo.