Odjeci „Beri biznis foruma“: Bobičasto voće učvršćuje saradnju odgajivača Srbije i Holandije

Proizvodnja bobičastog voća koje se u Srbiji gaji na 36.000 hektara ima uzlazni trend, a očekujemo da razmena iskustava i znanja na drugom „Beri biznis forumu“ tome dodatno doprinese, poručila je pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić otvarajući jednodnevni regionalni forum čiji je partner privreda Holandije.

Istakla je da je malina najvredniji izvozni prehrambeni proizvod Srbije, da se gaji na 21.000 hektara, kao i da se od ukupnog roda samo dva odsto ostaje u Srbiji dok ostalo konzumiraju građani zemalja Evropske Unije.

Ambasador Holandije Jost Reintjes ocenio je da je za njihovu zemlju saradnja u poljoprivredi, ne samo u sektoru bobičastog voća, veoma značajna. On je istakao da na biznis forumu učestvuju neke od vrhunskih kompanija iz Holandije. Ocenio je da kombinovanje tehnike i stručnih znanja vode  uspešnoj saradnji dve države u ovom segmentu poljoprivrede. Ambasador je istakao da se u okviru javno privatne inicijative ujedinilo 12 kompanija iz Holandije sa odgajivačima bobičastog voća u Srbiji kako bi proizvodnja bila još isplativija i održivija.

B. K.