Odobreni podsticaji za nabavku 163 traktora, beogradski konkurs pauziran

Foto: AgroFin

Razmotriće se neophodnost produžetka rokova za podnošenje zahteva

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini je u toku i poljoprivredni proizvođači svoje zahteve mogu da podnose do 29. maja 2020. godine.

Zahtevi pristižu i u vreme proglašenog vanrednog stanja u Republici Srbiji i obrađuju se po vremenu pristizanja, kažu za AgroFin u Upravi za agrarna plaćanja.

Potpuni zahtevi se odobravaju i isplaćuju, dok se nepotpuni zahtevi administrativno uređuju dopunom podneska koju Uprava za agrarna plaćanja u ovom momentu vrši službenim putem.

Do sada je od 356 pristiglih zahteva odobren podsticaj za 163 poljoprivrednih proizvođača.

U Upravi napominju da će se u zavisnosti od trajanja vanrednog stanja razmotriti i neophodnost produžetka roka za podnošenje zahteva.

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je 3. januara 2020. godine Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, a najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari je 800.000 dinara.

Predmet podsticaja je traktor snage motora do najviše 60 kilovata, proizveden ili sklopljen u Republici Srbiji.

Detaljne uslove konkursa možete da pogledate ovde.

Beogradski konkurs privremeno obustavljen

Istovremeno, Javni poziv za dostavlјanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku traktora i polјoprivrednih priklјučnih mašina na teritoriji grada Beograda za 2020. godinu privremeno je obustavljen.

Naime, Sekretarijat za privredu je 17. marta privremeno obustavio postupak dostavljanja prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede, zbog nemogućnosti prikupljanja tražene dokumentacije po Javnim pozivima, usled vanrednog stanja.

Kako saznaje naš portal, Javni pozivi za poljoprivredu će nakon prestanka vanrednog stanja najverovatnije ponovo biti aktivirani, sa novim rokom za dostavljanje konkursne dokumentacije.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava po gradskim Javnim pozivima može ostvariti fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog polјoprivrednog gazdinstva na teritoriji grada Beograda.

Kada je reč o Javnom pozivu za subvencionisanje traktora i priključnih mašina, podsticajna sredstva koja su namenska i bespovratna, dodelјivaće se za nabavku traktora u maksimalnom iznosu od 80% cene prihvatlјivih troškova bez PDV-a, a maksimalni iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od 1.000.000,00 dinara po korisniku za nabavku traktora.

Podsticajna sredstva dodelјivaće se i za nabavku priklјučnih mašina u maksimalnom iznosu od 80% cene prihvatlјivih troškova sa PDV-om, dok je maksimalni iznos podsticajnih sredstava 400.000,00 dinara po korisniku za nabavku jedne ili više različitih polјoprivrednih priklјučnih mašina.

Detaljne uslove konkursa možete da pogledate ovde.


Pozivamo sve zainteresovane za kupovinu novih domaćih traktora i mađarskih prikolica, prskalica i atomizera da nam se jave u inbox Fejsbuk stranice AgroFin – Informator o finansiranju agrara, na mejl adresu agroposrednikdoo@gmail.com ili telefonom na broj 063530590.

Svim našim kupcima ćemo obezbediti besplatnu profesionalnu pripremu dokumentacije za konkurs, čime će značajno povećati šansu za dobijanje subvencije.

U većini slučajeva, obezbedićemo i besplatnu ili jeftiniju isporuku!

Cenovnike subvencionisanih domaćih traktora možete da pogledate ovde:
www.agrofin.rs/vodic-za-kupovinu/mehanizacija/traktori/cenovnici-subvencionisanih-domacih-traktora/

Cenovnik mađarskih prskalica i atomizera KERTITOX možete da pogledate ovde:
http://www.agrofin.rs/wp-content/uploads/2020/04/FarmGep_Kertitox_Cenovnik_2020.pdf

Ponudu priključnih mašina možete da pogledate ovde:
www.agrofin.rs/category/vodic-za-kupovinu/