Oglašen zakup državnih oranica u Velikom Gradištu, Sjenici, Brusu, Čačku, Paraćinu i Žitištu

Opštine Veliko Gradište, Sjenica, Brus i Žitište raspisale su oglas za prvi krug nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. U isto vreme, u opštini Paraćin i gradu Čačku održava se drugi krug nadmetanja.

Na području opštine Sjenica za zakup je ponuđeo 2.421 hektara raspoređenih u 326 jedinica javnih nadmetanja. U ponudi su pretežno livade i pašnjaci, a pojedine parcele imaju površine veće i od 50 hektara. Period zakupa je 15 godina. Rok za slanje ponuda ističe  danas (22. decembar). Opština Brus na raspolaganju 1.356  hektara državnog poljoprivrednog zemljišta za zakup od 15 godina. Rok za prijavu je 27. decembar.

U Velikom Gradištu i Žitištu ostalo je nešto manje zemljišta. U Gradištu se u 186 jedinica javnog nadmetnja u ukupnoj površini od 393 hektara zemlja daje u zakup  na 15 godina, a rok za prijavu ističe  danas (22. decembar). U opštini Žitište zainteresovanim zakupcima na raspolaganju je 320 hektara raspoređenih u 100 jedinica javnih nadmetanja, a period zakupa  je 15 godina. Rok za prijavu  ističe 5. januara  2023. godine.

Nakon prvog kruga nadmetanja i zaključenih ugovora o zakupu, u Paraćinu i Čačku raspisani su oglasi i za drugi. Za preostalih 333 hektara u Paraćinu, odnosno 168 u Čačku, zainteresovani poljoprivredni proizvođači, koji imaju registrovano pljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu najmanje tri godine, ponude mogu poslati do 5. janiara (Paraćin), odnosno 12. januara (Čačak).

B. K.