Oljača: Grupna sertifikacija spas za male proizvođače organske hrane

Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećane su u poslednjoj deceniji sa 5.000 na 23.000 hektara. Istovremeno, vrednost izvoza organskih proizvoda porasla je više od 15 puta. Podrška države je ove godine najveća – 28.000 dinara po hektaru.

Iako se površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećavaju, čine samo 0,6 procenata. U svetu se organski proizvodi gaje na oko 1,5 odsto oranica. Domaći proizvođači kažu da ih prati mnogo problema. Posebno što je organska proizvodnja zahtevnija od konvencionalne. Potrebno je mnogo više ručnog rada i više vremena, što znači veće troškove. Zato organski proizvodi ne mogu biti jeftini.

„Morate platite sertifikacionu kuću da ispitujete zemljište, ali i ovce. Analize su druge i skuplje za organsko mleko od klasičnog mleka. Proces proizvodnje je takođe skuplji. Kada ne dodajete kabastu hranu, koncentrate, dobijate manju količinu mleka“, rekao je Aco Mančić, organizator praktične nastave u Mlekarskoj školi u Pirotu za RTS.

Stručnjaci ističu da su organski proizvodi bezbedniji i kvalitetniji, a ta proizvodnja ne ugrožava životnu sredinu.
„Imamo puno malih proizvođača koji samo udruženi u grupnu sertifikaciju imaju šansu da plasiraju svoje proizvode“, istakla je Snežana Oljača, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

B. K.