Omogućen izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda u Kinu

Foto: Pixabay

Potpisani protokoli koji će obezbediti garancije za uvoz i izvoz zdravstveno bezbednih proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Generalna uprava carina Kine potpisali su dokumenta koja omogućavaju izvoz i plasman poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Potpisan je Protokol o karantinu i zdravstvenim zahtevima koji se odnose na svinjsko meso za izvoz iz Srbije u Kinu.

Takođe, dve strane su potpisale i Protokol o inspekcijskim i karantinskim zahtevima za izvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u Kinu, kao i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane.

Ti dokumenti obezbediće garancije za uvoz i izvoz zdravstveno bezbednih proizvoda, kao i međusobno informisanje o propisima i uslovima koji se odnose na uvoz i izvoz hrane, uključujući primenu standarda bezbednosti hrane i načina međusobnog izdavanja garancija o bezbednosti proizvoda koji su predmet razmene.

Memorandumom će se omogućiti održavanje bilateralnih sastanaka sa ciljem razmatranja ključnih pitanja vezanih za bezbednost hrane i razmena stručnjaka iz oblasti inspekcije, nadzora i karantina, koji su nadležni za kontrole uvoza i izvoza hrane i laboratorijska ispitivanja.