Opština Apatin uputila apel JKP ”Vojvodinašume” da se zabrani privredni ribolova u njihovom delu Dunava

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać uputila je  apel JP „Vojvodinašume“ sa ciljem da se zabrani privredni ribolov na Dunavu kod Apatina.

„Kao predsednik opštine Apatin, ponavljam inicijativu ka JP „Vojvodinašume“ za smanjenje ili ukidanje privrednog ribolova na našem delu Dunava kod Apatina. Smatram da materijalna dobit od tog vida delatnosti nije srazmerna šteti koja se pravi narušavanjem ekosistema  i da bi dobit vrlo brzo i mnogostruko bila nadoknađena kroz prodaju dnevnih dozvola sportskim ribolovcima i druge turističke usluge. Takođe,  podsećam da je privredni ribolov zabranjen kako uzvodno, na teritoriji Mađarske, tako i u okviru rezervata „Kopački rit“, rekla je Koraćeva u pismu dostavljenom „Vojvodinašume“

Koraćeva je takođe u pismu napomenula da, ukoliko zbog ranijih finansijskih kalkulacija, „Vojvodinašume“ nije u situaciji da ukine prodaju dozvola za privredni ribolov, opština Apatin je spremna da otkupi dozvole, odnosno nadoknadi potencijalni finansijski gubitak izostankom njihove prodaje privrediim ribolovcima.

B. K.