Opština Kikinda izdvojila 1,2 miliona dinara za investicije pčelara

Opština Kikinda poslednjih godina u kontinuitetu realizuje program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, a pomoć je između ostalog, namenjena i pčelarima. Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu, u kikindskoj opštini potvrdio je da je proizvođačima meda  za ovu godine, kao vid pomoći u investiranje pčelinjaka, opredeljeno 1,2 miliona dinara.

„Za nabavku pčelarske opreme izdvojeno je 800.000 dinara, a ostatak za nova pčelinja društva. Konkurs za nabavku pčelinjih društava još uvek je otvoren, s obzirom da sva raspoloživa sredstva  još nisu utrošena“, rekao je Oličkov.

Kikinda je, podsetimo, potpisala Deklaraciju o zaštiti pčela, koja je nastala na inicijativu NALED-a, USAID, SPOS-a i Vlade Vojvodine. Potpisnici se obavezuju da vode računa o pčelarima i udruženjima i da unapređuju njihov rad. Uz to Kikinda posebnu pažnju posvećuje se edukacija pčelara, ali i ratara koji najviše koriste pesticide. Nedavno usvojena gradska odluka o zaštiti poljoprivrednih imanja precizira ispašu pčela. Prednost imaju pčelari sa područja grada Kikinde, dok o iz drugih krajeva Srbije moraju da imaju saglasnost vlasnika parcele da košnice postave na njegov posed.

B.K.