Opština Vlasotince namenila sedam miliona dinara za subvencije poljoprivrednicima

Pčelari, stočari, vinogradari i voćari koji žive na teritoriji opštine Vlasotince još tri dana, do 1. oktobra moći će da se po javnom pozivu prijave kako bi dobili podsticajna sredstva. Za dobijanje opštinskih subvnecija mogu konkurisati samo poljoprivrednici koji imaju registorvana domaćinstva, a iz opštinske kase za tu namenu biće izdvojeno preko sedam miliona dinara, objavljeno je na oficijelnonm sajtu opštine.

Najviše novca, tri miliona, izdvojeno je za pčelarstvo. Podsticaj će iznositi 80 odsto od vrednosti investicije, a za svaku košnicu pčelari će dobiti po 500 dinara. Do 80 odsto vrednosti investicije dobiće i ovčari i kozari, a svaki poljoprivrednik najviše će moći da kupi do 10 grla.

Opština će subvencionisati i kupljeni sadni materijal voća i vinove loze, a najviše novca koliko će poljoprivrednici čiji zahtevi budu prihvaćeni moći da dobiju po 40.000 dinara.

Raspisani poziv odnosi se i na regres za reproduktivni materijal za veštačko osemenjivanje svinja (800 dinara po grlu) i goveda (1.200 dinara). Isplata će biti po redosledu podnošenja zahteva, odnosno do utroška planiranih sredstava, najkasnije do kraja kalendarske godine.

B. K.