Opština Žabalj pomaže razvoj pčelarskog turizma

Konferencija „Perspektive razvoja pčelarstva u Srbiji – sinergija pčelarstva i turizma“,kojoj su prisutvovali članovi 20 udruženja iz cele Vojvodine, održana je u Čurugu, u organizaciji Udruženja „Bačka pčela, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave Žabalj i Turističke organizacije opštine.

„Pčelarstvo u opštini Žabalj predstavlja izuzetno važnu granu poljoprivrede i turizma. Zahvaljujući projektu „Put meda i sira“ mnogi pčelari iz opštine otvorili su vrata svog doma turistima, a pčelarski, odnosno api-turizam privukao je mnoge posetioce iz zemlje i iz regiona, da dođu u našu opštinu i uživaju u njenim lepotama. Kao i do sada, pčelari će imati potpunu podršku lokalne samouprave“ istakao je Uroš Radanović, predsednik opštine.

Direktorka Turističke organizacije opštine Žabalj Marija Čupić ukazala je veliki značaj ovog događaja, kako za pčelare, tako i za celu opštinu.

„Među prvima smo u Srbiji pokrenuli api- turizam. Radićemo na tome da još više poboljšamo uslove za prihvat turista i da budemo prepoznati na turističkoj mapi Srbije kao api-destinacija“ podvukla je Čupićeva.

Predsednik Udruženja „Bačka pčela“ Slobodan Pinjo rkeo je da je Udruženje „Bačka pčela“ broji oko 70 pčelara.

„Na nivou cele opštine nalazi se više od 2.000 košnica, Već od sledeće godine započeće sa novim projektima, poput pošumljavanja, a do kraja ove godine radiće se na planovima omasovljenja pčelarsstva“, rekao je Pinjo za novosadski „ Dnevnik“.

B. K.