Organski šipak iz Novog Kneževca osvaja Evropu

Na jednoj od najvećih plantaža divljih ruža u Srbiji, u ataru Novog Kneževca, berba šipka privodi se kraju. Karolj Fekete uzgaja organski šipurak na 50 hektara, a sav rod izveze u Evropsku uniju i, kako kaže, proizvodnja je veoma isplativa.

Berba šipaka obavlja se mašinski, specijalizovanim kombajnom koji na dan može da ubere plodove sa oko tri hektara, objavio je RTV.

Fekete kaže da je zasad u šestoj godini, a da je prosečan rod oko četiri tone po hektaru i dodaje da je šipurak veoma zahvalna biljka za uzgajanje jer dobro podnosi ekstremno visoke temperature, a i padavine.

Ulaganja su minimalna jer se šipurak proizvodi na organski način. Podizanje jednog hektara košta oko 2.000 evra, a u narednim godinama troškovi proizvodnje opadaju. Karolj ističe da država od pre nekoliko godina subvencioniše nabavku sadnog materijala.

U saradnji sa partnerom koji je specijalizovan za proizvodnju sadnica, iskustvo koje je stekao u proizvodnji šipaka na svojim zasadima na severu Banata, u ulozi savetnika, Fekete prenosi u zemljama srednje Azije – Uzbekistanu, Tadžikistanu i Kirgistanu, a trenutno zasniva zasade u Mongoliji kao i u nekim afričkim zemljama.

B. K.