Osečina: Dani šljive

Podgorina je kraj pre svega prepoznatljiv po šljivi i njenim proizvodima. Ova godina bila je blago rečeno zanimljiva, smatra resorni ministar Branislav Nedimović koji je po treći put na mifestaciji u čast šljive. „Ove godine ste radili vredno, dobro zaradili i u zdravlju potrošili poručio je Nedimović uz preporuku, višak novca ulažite u zaštitu zasada, osiguranje i navodnjavanje da bi imali još više ovakvih i boljih godina“.

Prema podacima Uprave za agrarna plaćanja u ovu opštinu iz državne kase isplaćeno je skoro 193.000.000 dinara za 3724 gazdinstva, a njih 69 očekuje isplata kada urede dokumentaciju u skladu sa Zakonom i važećim propisima. Vredni domaćini Osečine ali i privrednici dobili su i značajna sredstva iz IPARD-a jer je po ovom osnovu isplaćeno više od 31.000.000 dinara.
Predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić ovom prilikom naglasio je brojne projekte koji su izvedeni protekle godine ili se radi na njima. „Država je naš partner, podrška i oslonac. U prilog toj činjenici ide i podatak da je svako obećanje koje se čulo na otvaranju ovog sajma i ispunjeno“ rekao je Tomić brojnim predstavnicima medija koji prate ovaj događaj.

Republički Zavod za statistiku beleži rast površina pod šljivicima u poslednjih pet godina, tako da je u Srbiji u 2020. godini imalo 73.010 hektara zasada šljive, a prosečan prinos je 8 tona po hektaru. Kada je reč o izvozu, zabeleženo je da smo izvezli u vrednosti većoj od 21.000.000 evra što je zarada za 32.000 tona izvezene robe. Na strani uvoza je svega 800.000 evra. To je veliki suficit koji će u narednim godinama beležiti rast uporedo sa rastom površina i promenom sortimenta u novim zasadima. Izvoz šljive najviše ide u EU, odnosno Nemačku, gde ode oko 30% izvezenih količina. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviće podršku sektoru voćarstva kroz povraćaj sredstava do 50% za podizanje zasada, izgradnju i opremanje objekata ali i podršku za preradu bilo kroz bespovratna sredstva ili kredite.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede