Osnovan Evropski pčelarski savez (EBA): Osnovni cilj borba protiv falsifikata meda

Foto: Pixabay

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA) održana je u Beogradu. Povod za udruživanje evropskih pčelara je zajednička borba za spas pčelarstva koje je ugroženo, pre svega, ogromnom količinom falsifikovanog meda na tržištu. Osim pčelara, kako je istaknuto na skupštini, ugroženi su i potrošači pčelinjih proizvoda, ali i evropska poljoprvireda koja se u velikom procentu oslanja na učinak oprašivača.

Evropski pčelari, kako je rečeno, su na korak od toga da napuste proizvodnju koja je sve manje rentabilna, a to bi posledično dovelo do naglog pada broja pčela i manjeg oprašivanja.

Osim domaćina i inicijatora osnivanja EBA – Saveza pčelarskih organizacija Srbije, na skupštini su bili prisutni i predstavnici saveza i udruženja iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske,Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske…

Osim borbe protiv falsifikata meda na tržištu, među osnovne ciljeve novoosnovanog saveza uvršteno je i zalaganje za agro-ekološka plaćanja, odnosno plaćanje po košnici pčela kao kompenzaciju za njihovu oprašivačku ulogu. Jedan od ciljeva je i preduzimanje strategija za zaštitu zdravlja i repopulaciiju pčelinjih društava u Evropi, preneo je portal Poljoprivrdnika.

B. K.