Otvoren 91. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Srbija i EU partneri za bolju budućnost agrara

Premijer Srbije Miloš Vučević otvorio je 91. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Tom prilikom rekao da je ta sajamska manifestacija duboko ukorenjena u Novi Sad. Vučević je dodao da je budžet za poljoprivredu u odnosu na 2012. godinu uvećan 3,5 puta.

„Partner ovogodišnjeg sajma  je Evropska unija i to je najbolji znak da iz Brisela ne dobijamo samo poruke šta treba da uradimo nego da pokažemo i šta Evropska unija ima i donosi na korist našim građanima i da to nisu protokoli već stvari koje menjaju život na bolje. Poljoprivreda je duboko ukorenjena u Srbiji i to je bitno za sveukupnu ekonomiju. Mi neke stvari moramo da popravimo, ali postoji volja sa strane EU komisije da se dobre i velike stvari realizuju u Srbiji i to jesu evropske vrednosti“, kazao je Vučević.

Evropska unija je ovogodišnji partner Poljoprivrednog sajma, a prema rečima komesara EU za poljoprivredu Januša Vojčehovskog Srbija će imati značajne koristi kad bude deo poljoprivredne EU porodice.

„Sajam ima dugu tradiciju jer okuplja ljude da razgovaraju o poljoprivredi. Ova godina je posebno značajna jer je Evropska unija partner. Za mene kao komesara ovo je sjajna prilika da budemo rame uz rame u nečemu što je važno svima nama jer poljoprivreda je deo života od kog svi zavisimo. Ovaj sektor se suočava sa rastućim pritiscima i mora da odgovara na nove izazove“, kazao je Vojčehovski.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković istakla je da je Poljoprivredni sajam jedan od svetski poznatih simbola Novog Sada.

„Za sve nas je važno da sajam i ove godine prati svetske trendove i opravdava svoju veličinu. Posebno me raduje što pored podrške Pokrajinske vlade, ovaj 91. poljoprivredni sajam ima snažnu podršku Evropske unije. Razvoj poljoprivredne proizvodnje među najvišim je prioritetima nove pokrajinske vlade“, kazala je Gojković.

B. K.