Otvoren jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Međunarodni poljoprivredni sajam, 90. po redu, otvoren je  u Novom Sadu. Na njemu će se ove godine predstaviti 1.100 izlagača iz 26 zemalja širom sveta.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je na svečanom otvaranju izjavila da je ova manifestacija od izuzetnog značaja za našu zemlju, budući da je poljoprivreda u prva tri prioriteta Vlade Srbije.

„Na se načine pokušavamo da dijalogom rešimo probleme koje trenutno imamo iz ove oblasti. Poljoprivreda, poljoprivrednici, poljoprivredni proizvodi prioritet naše države, da je agrarna politika na izuzetno visokom nivou i nešto čime se intenzivno bavimo svaki dan i gledamo kako da povećamo stočni fond, kako da unapredimo naše proizvode, kako kvalitetom da dostignemo evropske standarde i na sve načine otvorimo nova tržišta koja će dati mogućnost našim proizvodima da ugledaju svet“, rekla je Tanasković.

Zemlja partner sajma ove godine je Italija, sa kojom je Srbija tokom prošle godine imala robnu razmenu od 583 miliona evra, ukazao je italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida.

„Nadam se da će sajam da nam da mnogo pozitivnih poruka u oblastima koje su pre svega inovacija, istraživanje i proizvodnja veoma kvalitetnih proizvoda. U ovom izuzetno teškom momentu za svetsku istoriju države koje su bliske i koje vežu bliske istorijske veze mogu zajedno da iznađu rešenja koja bi mogla da nas izvade iz ovog trenutka“, istakao je Lolobriđida.

Prema rečima direktora Sajma Slobodana Cvetkovića, ove godine posetioce očekuje 14 kolektivnih izložbi.

B. K.