Otvoren Međunarodni sajam etno hrane i pića: Od izvoza organske hrane 60 miliona evra

Foto: Beogradski sajam

U Srbiji se skoro 7.000 proizvođača bavi organskom proizvodnjom, čiji je izvoz u 2021. bio vredan gotovo 60 miliona evra, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević na otvaranju 16. Međunarodnog sajma Etno hrane i pića koji održava do 27. novembra na Beogradskom sajmu.

„Poslednje dve decenije tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda karakteriše rastući trend tražnje za autentičnim i tradicionalnim proizvodima koji poseduju specifičnosti podneblja sa kojeg dolaze. Upravo iz tih razloga, sistem zaštite oznake geografskog porekla ima izuzetnu vrednost“, rekla je Đurđevićeva .

Ona je podsetila da Srbija trenutno ima 48 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni nekom od oznaka geografskog porekla i naglasila da takav proizvod omogućava proizvođaču da ostvari bolji plasman, višu cenu proizvoda i viši nivo poverenja kupaca.

Na sajmu su izloženi nacionalni specijaliteti, proizvodi karakteristični za uža geografska područja, koji su najčešće rađeni ručno i od organski gajenih sirovina. Reč je o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje.

B. K.