Otvorena najveća plantaža organskih jabuka u Srbiji

Foto: PKS

45 hektara organske jabuke je samo prva faza, a posle proširenja, pod zasadima će biti 114 hektara

Kompanija „Nectar“ otvorila je danas u Vladičinom Hanu najveću plantažu organske jabuke u Srbiji, na 45 hektara zemljišta.

Privredna komora Srbije pruža podršku kompanijama u novim poslovnim poduhvatima, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, ocenjujući da ovom investicijom Nektar na najbolji način doprinosi razvoju i promociji organske proizvodnje, kao i ekonomskom rastu čitavog regiona.

“Privredna komora Srbije, u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, radi na rešavanju ključnih pitanja za razvoj domaće organske proizvodnje i tržišta organskih proizvoda, kao što su harmonizacija propisa sa međunarodnim standardima, registracija preparata za najsavremeniju zaštitu bilja i semena i usklađivanje podsticajnih mera sa realnim potrebama proizvođača”, izjavio je Čadež.

Čadež je pozvao poljoprivrednike iz čitave Srbije da se intenzivnije bave organskom proizvodnjom jer je ona budućnost poljoprivrede. Prema njegovim rečima, Srbija ima i posebnu mogućnost izvoza organskih prehrambenih proizvoda na nemačko tržište.

Predsednik PKS je istakao da je za ceo kraj plantaža veoma značajna, jer su potencijali juga Srbije odlični za investicije, ali i da se od sedam odsto zaštićenog zemljišta u Srbiji koje može da bude sertifikovano kao organsko, koristi svega 0,4 odsto.

Direktor kompanije Nektar Mihailo Janković objasnio je da je 45 hektara organske jabuke samo prva faza, a da će posle proširenja, pod tim zasadima biti 114 hektara, što je ukupno ulaganje veće od pola miliona evra. Nova plantaža, u koju je kompanija Nektar uložila više od 200 hiljada evra, doprineće zapošljavanju još 100 radnika u sezoni berbe, a taj će broj rasti u skladu sa razvojem plantaže, rekao je direktor ove kompanije. „Zadovoljni smo prisustvom u ovom regionu i investicijama, jer smo u Vladičin Han do sada investirali preko 15 miliona evra, a nastavićemo u tom smeru“, poručio je Janković i naglasio da će se truditi da veći deo organskih jabuka sa ovih plantaža završi u gotovim proizvodima.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević istakao je da je važno novo zapošljavanje, ali i bavljenje organskom proizvodnjom kroz kooperantski odnos. Najavio je izmenu Zakona o organskoj proizvodnji koja će proizvođačima omogućiti lakši izlazak na tržište Evropske unije kao i nove, veće podsticaje za organsku proizvodnju. Pomoćnik predsednika opštine Vladičin Han Branislav Tošić podsetio je da ta sredina ima tradiciju kooperantske proizvodnje voća još od 60-tih godina prošlog veka i dodao da su dosadašnja ulaganja Nektara izuzetno važna za ovu opštinu.