Ovčarima u 2024. godini 10.000 dinara po grlu za glavni matični zapat

Od 2024. godine  godine ovčari će dobijati 10.000 dinara za glavni matični zapat po grlu umesto 7.000 koliko je bilo do sada.

Kako je za „Dnevnik“ rekao prof. dr Ivan Pihler sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, za domaće ovčarstvo je najznačajnije što je zaustavljen pad grla i što se beleži rast stada, 1,5 odsto, po podacima Republičkog zavoda za statistiku iz prošle godine.     

Pihler smatra da su i međudržavni ugovori sa zemljama Dalekog istoka o izvozu ovčetine i ovaca doprineli da ova grana stočarstva zabeleži skroman rast, ali i da takvi ugovori daju osnovu da se pokrene snažniji razvoj ovčarstva.   

„Trenutno, nažalost, nemamo toliko grla koliko bi mogli prodati na Bliskom istoka. Veći je problem malih količina koje imamo u izvozu jer kada nešto ugovaramo sa mnogoljudnim zemljama, onda se te količine i brojevi mere u hiljadama pa i stotinama hiljada tona. Samo za jednu turu brodom koja je dva puta godišnje odlazila već nekoliko godina iz Temerina za Izrael trebalo je 5.000 grla jagnjadi. To su ozbiljne cifre, koje na naš broj ovaca i organizaciju društava ovčara predstavlja ozbiljan izazov“,  rekao je Pihler.    

B. K.