Paprika „moravska lepotica“ vraća staru slavu Institutu za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci

Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci u bivšoj Jugoslaviji bio je najstariji institut za povrtarstvo. a jedan je i od retkih na Balkanu koji se profilisao isključivo za određenu granu poljoprivredne proizvodnje, povrće.

„Danas imamo široku paletu povrtarskih kultura. Do sada je priznato negde oko 170 sorata i hibrida paprike, paradajza, kupusa, rotkve, rotkvice, pasulja, graška, boranije i drugih povrtarskih kultura. Plasiramo naše seme ne samo na tržište Srbije već i u sve zemlje u okruženju. Imamo skoro 40 sorti i hibrida koje su priznate i nalaze se na listi Evropske Unije tako da je to naš veliki potencijal na koji smo ponosni „, rekao je za RTV Nenad Đurić direktor Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci.

Pored semenske proizvodnje Institut se bavi i proizvodnjom rasada što je uticalo da je ovaj deo Šumadije upravo poznat po povrtarstvu.

„Najnovija priznata sorta koja će ove godine biti u prodaji je paprika „moravska lepotica“. Radi se o paprici u tipi kapija, podseća na kurtovsku, s tim što je plod znatno duži i teži i ono što je čini posebnom je svakako visok sadržaj suve materije“, rekao je Dejan Cvikić rukovodilac odeljenja za agrotehniku i fiziologiju povrća u Institutu.

Semena ovog Instituta na domaćem tržištu zauzimaju više od 50 odsto ukupne prodaje. Ove godine u planu je da se udvostruči semenska proizvodnja kao i izvoz i istovremeno osvoje nova tržišta poput Maroka, Azerbejdžana i Irana.

B. K.