Pčelari od marta mogu da računaju na značajnu podršku investicijama u proizvodnju

Pčelari u Srbiji od marta će, u okviru programa Ministarstva poljoprivrede za podršku poljoprivredi koji se realizuje uz pomoć  Svetske banke, moći da dobiju podršku u visini 38 miliona dolara, objavljeno je na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Programom je predviđeno da u investicije za koju se opredele pčelari mogu odmah da ulože deset odsto sopstvenih sredstava, 50 odsto će dobiti bespovratno, a za 40 odsto će se realizovati kroz povoljan kredit. Na ovaj način pčelarima se omogućava da pojedinačno dođu do značajne podrške, od 15.000 do čak 50.000 evra. Za ulaganje u prerađivačke kapacitete  predviđena je mogućnost dobijanja sredstava do čak 400.000 evra, navodi se na sajtu SPOS-a.

Početkom meseca, podsetimo, pčelari učlanjeni u SPOS, imali su mogućnost da pošalju predloge spiska opreme za koju žele da konkurišu. Dogovorena je da mogu da podnesu zahteve za gradnju ili adaptaciju (građevinske radove) objekata, za pčelarske prostorije u domaćinstvu… Spisak je, po odobrenju resornog ministra poljoprivrede u međuvremenu znatno proširen u odnosu na standardne nacionalne mere podrške za pčelare.

B.K.