”Pijace Srbije”: Stimulisati poljoprivrednike da sa svojim proizvodima budu prisutni na pijacama

Foto: Pixabay

Na pijacama u Srbiji u prvih šest meseci ove godine prodato je poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 20,8 milijardi dinara, što je za oko tri milijarde više u odnosu na isti period lane, saopštilo je poslovno udruženje ”Pijace Srbije“.

Jedan od prioritetnih aktivnosti ovog poslovnog udruženja u narednom periodu biće animiranje i stimulisanje vlasnika malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava da svoje proizvode plasiraju na pijacama, navodi Udruženje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji za prvih šest meseci 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, veća je za 17,3 odsto. Najveći deo zabeleženog rasta može se pripisati rastu cena. Tržišni udeo pijaca u prodaji i otkupu proizvoda poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je za prvih šest meseci 2022. godine bio 18 odsto, što je za oko tri odsto više nego u 2021. godini.

Najveći izazovi sa kojima se suočava pijačna delatnost u Srbiji su sve izraženija konkurencija drugih oblika trgovine, promena potreba i navika kupaca, smanjeno interesovanje vlasnika poljoprivrednih gazdinstava da svoje proizvode plasiraju na tezgama i starosna struktura korisnika usluga, zaključeno je na sednici Upravnog odbora Poslovnog udruženja ”Pijace Srbije“ i Grupacije za pijačnu delatnost Privredne komore Srbije.

„Dogovor da se do 31. decembra 2023. godine produži rok za fiskalizaciju obveznika koji se bave prometom dobara i usluga na pijačnim tezgama, koji je usaglašen na sastanku predstavnika Ministarstva finansija i Udruženja pijačnih prodavaca ”Opstanak“, obezbediće prodavcima na pijacama duži prelazni period za punu primenu Zakona o fiskalizaciji, a pijačnim upravama u ovom periodu potencijalno smanjiti odliv korisnika usluga“, konstatovano je na sastanku.

Udruženje “Pijace Srbije” će pratiti ovaj proces i nastaviti intenzivnu saradnju sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i Privrednom komorom Srbije, objavila je Nova Ekonomija.

B. K.