PKS: U prvoj polovini godine prodato 140 telehendlera

Foto: JCB

Čak 45,8 odsto više primeraka u odnosu na isti period 2019. godine

Poljoprivredna gazdinstva u Srbiji u prvoj polovini ove godine, uprkos otežanim uslovima poslovanja u toku pandemije, značajno su povećala nabavku poljoprivredne mehanizacije koju koriste u svakodnevnom radu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Jedan od primera je i broj prodatih „telehendlera“, univerzalne poljoprivredne mašine, poznate još i kao teleskopski manipulator u ovom periodu. Prema podacima Privredne komore Srbije, samo u prvoj polovini godine ukupno je prodato 140 „telehendlera“, što je čak 45,8 odsto više primeraka ove mašine široke primene u rukama domaćih poljoprivrednika u odnosu na isti period 2019. godine.

Rast prodaje ove vrste mašina omogućen je zahvaljujući i trećem Javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koji je prethodno raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i predviđenim podsticajnim merama u okviru ovog poziva.

Prema uslovima poziva, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 60 odsto ukupnih prihvatljivih troškova investicije, odnosno, 65 procenata ukoliko je investiciju realizovao poljoprivrednik mlađi od 40 godina starosti i 70 odsto za investicije u planinskim područjima.