PKS: Cena mineralnog đubriva neizvesna, ali će ga biti

Vlada Srbije produžila je odluku kojom je ukinuto plaćanje carinskih dažbina za uvoz azotnih đubriva i bezvodnog amonijaka. To praktično znači da će ovi proizvodi do kraja godine biti oslobođeni od plaćanja carine. Postavlja se pitanje da li se pod tim podrazumeva da će cena đubriva ostati nepromenjena ili će na nju uticati još neki faktori?

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS), koja je inicirala ukidanje carina, ne očekuju drastična povećanja cene, ali na nju ne utiče samo carina.

„Cena će zavisiti i od mnogih drugih faktora, poput transporta, magacinskog prostora, kao i energenata, struje i gasa koji kao troškovi ulaze u cenu koštanja đubriva, od proizvodnje do snabdevanja. Ipak, važno je da će se produženjem ove odluke obezbediti dovoljna količina đubriva, s obzirom da smo ranije njegov dobar deo uvozili iz Rusije“, rekao je Bogunović za portak Biznis rs., dodajući da i u Srbiji imamo određenu proizvodnju đubriva s obzirom da je počela sa radom „Azotara“ Pančevo, što je ocenio kao veoma važno, pre svega zbog azotnih đubriva čija proizvodnja najviše zavisi najpre od gasa.

B. K.