PKS: Godišnje u Srbiji se proizvede 50-60 miliona litara rakije, izvoz povećan za 30 odsto

Privredna komora Srbije objavila je da je proizvodnja jakih alkoholnih pića u Srbiji u poslednjih pet godina raste po stopi većoj od 10 odsto godišnje, a izvoz rakije od voća je u prošloj godini porastao za 30 odsto, od čega se 67 odsto izvozilo u Nemačku, Sjedinjene Američke Države (SAD), Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.,

Kako je istakao sekretar Udruženja za biljnu porizvodnju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović, u Srbiji se godišnje proizvede između 50 i 60 miliona litara rakije.

Kada je reč o međunarodnom tržištu, primetan je trend rasta trgovine jakim alkoholnim pićima. Nemačka i SAD su najatraktivnija tržišta za domaće proizvođače. Nakon toga slede Australija, Kanada, Austrija i Švajcarska, gde živi veliki broj ljudi našeg porekla.

„Zajednička marketing strategija u promovisanju rakije kao srpskog brenda mogla bi da donese mnogo uspeha, posebno ako se bude insistiralo na viševekovnoj tradiciji, po uzoru na škotske proizvođače viskija“, naveo je Igor Kronja, savetnik u  Privrdnoj komori Srbije.

B. K.