PKS : Izvoz ulja bez ograničenja šansa za očuvanje postojećih i osvajanje novih tržišta

Odluka Vlade Srbije da se omogući izvoz sirovog i rafinisanog ulja bez ograničenja domaćim proizvođačima omogućiće im da zadrže dosadašnja tržišta i dobiju šansu za osvajanje novih, kao i da oslobode zalihe za novi rod suncokreta, sirovog i rafinisanog ulja, poručili su iz PKS-a.

Prema procenama prinosa nove žetve suncokreta, koja je u toku, sa zasejanih 250.000 hektara u naredne dve nedelje očekuje se oko 750.000 tona suncokreta, navodi se u saopštenju.

Uzimajući u obzir i postojeće zalihe sirovog suncokretovog ulja, Grupacija proizvođača biljnih ulja u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, pokrenula je inicijativu da se dozvoli nesmetan izvoz i sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja.

Prema tvrdnjama proizvođača, slobodnim izvozom sirovog i jestivog ulja od suncokreta zadržala bi se dosadašnja tržišta i dobila šansa za osvajanje novih, oslobodile zalihe za novi rod suncokreta, sirovog i rafinisanog ulja, ostvarila značajna finansijska sredstva za promet u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

PKS-a su podsetili da je do sada, bio dozvoljen izvoz rafinisanog suncokretovog ulja u pakovanjima za prodaju na malo u količini od 6.000.000 litara i u rinfuznom stanju u količini od 4.000 tona, dok je potpuno ograničenje izvoza za sirovo suncokretovo ulje važilo od marta.

B. K.