PKS: Počele pripreme za IPARD 3, fokus na srednja i velika gazdinstva

Foto: Pixabay/AgroFin

Poljoprivrednici bi trebalo što bolje da se pripreme za predstojeći IPARD 3 program kako bi iskoristili novac koji će biti na raspolaganju, što nije bio slučaj sa IPARD 2 programom koji se privodi kraju, poručeno je sa tematskog skupa u Privrednoj komori Vojvodine.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za agrarna plaćanja, agroekonomisti, poljoprivrednici, aktivno učestvovali u raspravi na kojoj se govorilo kako iskoristimo što više novca iz Evropskih fondova.

Agroanalitičar Žarko Galetin rekao je da će IPARD 3 pre svega biti usmeren na srednja i velika gazdinstva i da će obim investicija biti veći. Radmila Vučinić, vlasnica firme CMS Consulting iz Novog Sada koja priprema projekte poljoprivrednicima koji žele da investiraju uz pomoć novca iz IPARD programa. istakla je da ih je sve zabrinula rezolucija Evropskog parlamenta u Strazburu da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom, i da fondovi za Srbiju budu uslovljeni na isti način.

Na skupu je, po iozveštaju Radio Novog Sada, rečeno da rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća za Evropsku komisiju koja je u martu usvojila IPARD 3 program za Srbiju do 2027. godine. Evropska unija je tada povećala obim novca za IPARD 3 program i on ukupno iznosi 288 miliona evra.

B. K.