PKS: Pokrenuta inicijativa za donošenje pravilnika o kvalitetu mesa na liniji klanja

Foto: Pixabay

Meso je u maloprodaji poskupelo, ali nesrazmerno poskupljenju živih životinja, tako da stočari ponovo nisu na dobitku već samo trgovci, izjavio je Tanjug sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović.

„Imamo velike razlike u cenama mesa, tako se najkvalitetnije, svinjski but, kreće od 450 do 550 dinara, u zavisnosti od trgovine. Cena tovljenika je od 130 do 160 dinara, od raegiona do regiona, što je velika razlika. Klaničari kada kupuju sirovinu imaju prostora da naprave proizvod sa cenom koja im odgovara“, rekao je Budimović dodajući da cena mesa uglavnom zavisi od kvaliteta.

Budimović kaže da su u PKS-u pokrenuli inicijativu da se donese pravilnik o oceni kvaliteta trupova na liniji klanja, tako da će prva kategorija mesa biti ista i u Nišu i u Subotici.

„Kada se to uradi neće više postojati prostora za ucenjivanje stočara“, rekao je Budimović.

B.K.