PKS: Potreban dogovor farmera, klaničara i trgovaca u proizvodnji svinjskog mesa

Foto: Pixabay

Sve tri karike u proizvodnji: farmeri, klaničari i trgovci morali su da sednu i dogovore se jer se poslednja Uredba o ograničenju svih kategorija svinjskog mesa tiče trgovaca i klaničara, ali ne i stočara, izjavio je za Tanjug Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS).

„Ako imamo ograničenje marži i cena u proizvodnji u klaničnoj industriji, trebalo je na neki način urediti i cenu tovljenika. Zato što klaničari imaju određenu cenu za odgovarajuću kategoriju svinjskog mesa, a sirovina odnosno žive svinje su ostale slobodne. Farmeri, koji su u poslednje vreme bili stalno na gubitku, trenutno imaju rentabilnost proizvodnje i jednostavno je došlo do tog disbalansa u nabavci živih svinja i proizvodnji mesa“, primetio je Budimović.

Objasnio je da bi takva situacija mogla da se odrazi na smanjenje proizvodnje u klanicama, odnosno manjeg otkupa od proizvođača, zbog toga što cena svinja nije ograničena.

„Međutim, mi nemamo dovoljno živih svinja i taj nedostatak mora da se nadoknađuje uvozom, a cene energenata, stočne hrane i svih faktora koji utiču na proizvodnju su visoke. U poslednje vreme postoji ponovo kolebanje cene kukuruza sa 29 na 32 dinara, tako da bi bilo dobro da se sastanu klaničari, trgovci i farmeri da ugovore pod kojim uslovima se proizvodi, kako bi svi imali rentabilnost“, rekao je Budimović.

Podsetimo vlada je, izmenom postojeće uredbe, 15. jula ograničila cene svinjskog mesa u maloprodaji. Tako meso od buta, još od prošlog petka može da košta najviše 709 dinara, plećke 699 dinara, meso od svinjskog vrata sa kostima može će da se prodaje za maksimum 595 dinara, koliko će koštati i svinjska slabina sa kostima. Takođe je propisana i marža na piletinu od 10 odsto.

B. K.