PKS predlaže da se obezbede podsticaji za domaće proizvođače i prerađivače mesa

Cena tovljenika sa srpskih farmi trenutno je od 140 do 160 dinara po kilogramu. Domaći proizvođači, kako je Tanjugu rekao sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović, se suočavaju sa visokom cenom kukuruza koja učestvuje i do 70 odsto u formiranju cene žive stoke, ali I niskom otkupnom cenom i velikim uvozom.

Na tržište Srbije je iz EU u prethodnih devet meseci uvezeno 16 000 tona svinjskog mesa u vrednosti od 44 miliona evra. Razlog je taj, kako je rekao Budimović, što je Kina prestala s uvozom zbog pandemije i epidemije Afričke kuge svinja u Evropi te su se pojavili veliki tržišni viškovi u Evropskoj uniji.

Budimović ističe da još nema preciznih podatake koliko je pala potrošnja mesa, jer su turizam i ugostiteljstvo ugroženi zbog pandemije, a nema ni slava ni sličnih sličnih manifestacija.

-Mislim da će rezultati tek pokazati u narednih mesec-dva da je prehrambena industrija onaj prvi udarac dobro izdržala, da nije bilo nestašica, ali treba misliti kako u budućnosti to sve održati na jednom nivou samodovoljnosti sa nekim blagim tržišnim viškovima za izvoz -naveo je Budimović.

Naša država je sklopila dobre spoljnotrgovinske aranžmane sa Kinom, Vijetnamom i Filipinima, te bi trebalo, kako je istakao Budimović, raditi još na pripremama za njihovu realizaciju.

Zato je Privredna komora Srbije predložila Ministarstvu poljoprivrede da obezbedi različite vidove podsticanja velikih domaćih proizvođača i prerađivača mesa koji to mogu da realizuju i koji uz sebe mogu da vežu i male stočare.

Izvor:Tanjug