PKS: U Srbiji stočarstvo čini 29 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje

Na sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore predstavljeni su rezultati stočarstva za deset meseci ove godine. Sekretar Udruženja Nenad Budimović ocenio je da je ova godina bila puna izazova kada se radi o očuvanju i nastavku proizvodnje u stočarstvu.

„Prosečno učešće biljne proizvodnje svih gazdinstva, u ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini iznosilo je 60,5 odsto, a stočarstva 29 odsto“, rekao je Budimović dodajući da ovaj trend u našem agararu prisutan već godinama.

Naveo je da je početkom godine u Srbiji zabeležen pad cena tovljenika da je dosta stočara odustalo od proizvodnje, a da je odmah nakon toga porasla cena svinjskog mesa jer ga nije bilo dovoljno.

„U prvih deset meseci 2021. godine iz Srbije je izvezeno 17.300 tona proizvoda svinjskog mesa u vrednosti 50,8 miliona evra, dok je u istom periodu uvezena 22.900 tona ovih proizvoda, vrednosti 64 miliona evra“, rekeo je Budimović.

Što se tiče junećeg mesa, Budimović kaže da Srbija više nije konkurentna na evropskom tržištu, jer je EU uvela posebnu vrstu carinske zaštite kada se meso uvozi iz Srbije. Poručio je da se na to mora delovati i naglasio da je PKS pokrenula inicijativu za pregovore u Briselu kako bi se ukazalo na tu nepravilnost.

B. K.