PKS: Vrednost uvoza mleka i mlečnih proizvoda u prvom polugođu 90 miliona evra

Prema podacima iz Privredne komore Srbije (PKS) za prvih šest meseci 2022. godine uvoz mleka i mlečnih proizvoda realizovan je u vrednosti od 90 miliona evra. To je gotovo duplo više u odnosu na isti period lane kada je vrdnost uvoza iznosila 53 miliona evra. Istovrmeno srpske mlekare su u prvom polugođu izvezle mleka i mlečnih proizvoda u vrednosti 44 miliona evra.

Kako je za Agrobiznis magazin objasnio sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović mlečno govedarstvo, kao i celo stočarstvo, u Srbiji je u velikoj krizi.

„Poskupljenja energenata koji su nastali kao posledica ratnih sukoba u Ukrajini problemi se samo nižu. Dodatni udarac je poskupljenje hrane za životinje kukuruza, sojine i suncokretove sačme što je sve uticalo na već „ranjeno“ mlečno govedarstvo. Uz sve to udarila je suša,vrućine utiču na krave koje ne mogu da jedu određenu količinu hrane pa daju manje mleka“, rekao je Budimović.

Prema njegovim rečima najviše su ugrožene velike farme sa po 150, 200 i 500 muznih grla.

„Intenzivno radimo na tome kako da im se pomogne. Država je rešila da premiju za mleko produži još jedan određeni period i da nastavi da daje 10 dinara po litri što je, za sada, jedina mogućnost da farmeri prevaziđu ovu tešku situaciju. S druge strane veliki uvoz koji je realizuje u gotovim mlečnim proizvodima utiče na samu potrošnju svih proizvoda od našeg mleka. To je jedno vrzino kolo koje je teško razmrsiti“, veli Budimović.

Istakao je da je već sada uočljiv problem priprema sena za stoku za zimu.

„Ovo je period kad treba pripremiti hranu za iduću godinu, seno lucerke,silaža, od silažnog kukuruza zbog vrućine nema ništa u Banatu. Lucerka je trebalo do sada da ima četiri otkosa, a ne znam da li je i drugi završen jer nema dovoljno vode“, rekao je Budimović uz napomenu da država može da podstakne i pomogne, ali ne može da finansira proizvodnju i da bi trebalo uraditi kompletnu analizu svih karika u lancu od farmera i mlekara do trgovinskih lanaca.

B. K.