PKS: Za godinu dana broj svinja smanjen za 3,9, a goveda tri odsto

„Zbog nestabilne otkupne cene svinja, mnogi stočari su smanjili ili potpuno ugasili proizvodnju. Smanjen je i uzgoj goveda“, rekao je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije gostujući na RTS-u.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se broj krupne stoke smanjuje. Za godinu dana broj goveda smanjen je za tri posto, svinja 3,9, a koza za 3,6 procenata.

„Stočarstvo učestvuje u BDP-u (Bruto društvenom proizvodu) sa 30 posto, dok kod razvijenih zemalja taj procenat iznosi 60 odsto“, istakao je Budimović.

Pad u broju grla stoke i svinja i junadi dostigao kulminaciju posle dve godine pandemije koronavirusa, a istovremeno rasta cene hrane za životinje i energenata uopšte.

„Naši farmeri trenutno su u vrlo teškoj poziciji za nastavak proizvodnje. Velike oscilacije i nesigurnost u proizvodnji, zatvoreno tržište, utiču na to da kada se krene s jednom cenom u tov svinja ili junadi završi se sa nekom drugom, obično nižom“, naglašava Budimović dodajući da je to jedna od ključnih razloga za gašenje proizvodnje tovljenka.

B. K.