PKS: Zarada od izvoza sušenog voća i povrća 14,4 miliona evra

Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju i plasman sušenog voća i povrća uprkos činjenici da ova grana poljoprivreno-prehrambene proizvodnje zahteva znatno veća ulaganja od tradicionalnog uzgoja i prodaje svežih plodova, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Prošle godine izvoz šljive, tradicionalne srpske voćke, u Rusku Federaciju, Sloveniju, Francusku i druge države, vredeo je 15,4 miliona evra, dok je  sušeno voće izvezeno  za 14,4 milona evra, uglavnom na tržište Evrope, SAD i   Ujedinjenih Arapaskih Emirata.

„Od povrća  najviše  se izvoze mešavine sušenog povrća kao i sušene gljive svih vrsta“, rekla je Milada Lukešević iz Udruženju za biljnu proizvodnju Privrdne komore Srbije (PKS).

U PKS naglašavaju da može da se suši sve, od paradajza i maline do jabuka, kajsija, gljiva, šargarepe, šljive… Uspešni primeri kompanija koje posluju u ovom sektoru agrara su i preduzeća “Agranela” iz Šušeoca, nadomak Valjeva i u Donjoj Šatornji pored Topole, kao i porodična firma “Drenovac” iz sela Mirosaljci pokraj Arilja, koja se bavi otkupom, preradom i prodajom duboko zamrznutog i sušenog liofilizovanog voća.

B. K.