PKV: Ruralni turizam u ekspanziji, više ulgati u infrastrukturu

Sela i salaši, s prirodnim i istorijskim okruženjem, i poljoprivredna gazdinstva u njima, postaju iz godine u godinu sve atraktivnije i sve poželjnije turističke destinacije. Ruralni turizam je u ekspanziji i uzima sve veći deo ukupnog turističkog kolača, iako velike mogućnosti za njegov razvoj nisu ni izbliza iskorišćene.

To je osnovni utisak sa skupa o ruralnom turizmu, koji su  u Novom Sadu organizovali Privredna komora Vojvodine i „Dnevnik – Poljoprivrednik“ ad. Učesnici skupa poslali su i poruku da je razvoj ove delatnosti vredan truda.

Predsednik PKS Boško Vučurević naglasio je da moramo mnogo raditi i učiti, a imamo i od koga. Izneo je primer  komšija u Mađarskoj, gde pojedina sela beleže po 250.000 turističkih dolazaka, a pojedine banje i po 400.000. Oni su dobili velika sredstva iz evropskih fondova i napravili deset novih banja, rekao je Vučurević, a to je nauk i za nas. Vučurević se založio za sinergiju svih činilaca u ovoj oblasti u Srbiji, od Vlade do mesnih zajednica.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kako je istakao mr Milan Jarić, uložio je ove godine, putem konkursa, 300 miliona dinara u izgradnju turističke infrastrukture, opremu za ugostiteljstvo i oživljavanje starih zanata, preneo je portal revije Dobro jutro.

B. K.