PKV: Za devet meseci uvezeno 213.000 prasadi i 31.000 tona svinskog mesa, uvoz u porastu

Foto: Pixabay

Situacija u svinjarstvu je jako loša, domaći proizvođači i dalje su u velikoj krizi, a tome su doprinela i globalna kretanja, poput pandemije, poskupljenja inputa i rata u Ukrajini, ali inezainteresovanost države da pomogne ovom sektoru, ocenjeno je na  sastanku u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) kojem su prisustvovali uzgajivači svinja, predstavnici komorskog sistema i stručnjaci iz ove oblasti.

Rečeno je da Srbija ne proizvodi dovoljno mesa i da zvanične podatke o tome da samodovoljnost Srbije za svinjetinom iznosi oko 90 odsto treba uzeti sa rezervom.

„Za devet meseci uvezeno je 213.000 prasadi i 31.000 tona svinjskog mesa. Cene svinja bile su, nakon ekstremnog pada, dovedene u normalu ali u poslednje vreme ponovo idu naniže. Prosečna prodajna cena tovljenika u prvih šest meseci bila je 156,5 dinara po kilogramu. Pritom, poskupeli su drastično svi inputi u proizvodnji, kukuruz je imao i loš prinos i loš kvalitet“, ukazali su proizvođači na sastanku.

Portal Agrosmart prenosi da će uzgajivači svinja tražiti hitan sastanak sa budućom ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i izneti konkretne predloge za ublažavanje krize u svinjarstvu. Jedan od predloga biće da država otkupi svinje za robne rezerve po paritetu kukuruz – svinja 8:1.

B. K.