Platforma e-Agrar menja rad Uprave za agrarna plaćanja

Foto: Uprava za agrarna plaćanja

Digitalna platforma e-Agrar, softversko rešenje koje će omogućiti da se više od 400.000 gazdinstava registruje onlajn, počeće, kao što je najavljeno, rad od 1. jula ove godine. E-agrar obuhvata novu aplikaciju koja bi trebalo da omogući efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava i upravljanje isplatama podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Novo softversko rešenje predstavlja elektronski portal preko kojeg će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu, podnositi elektronske zahteve za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, menjati podatke, obnavljati registracije i eventualno se brisati iz registra.

Uspostavljanje e-Agrara će poljoprivrednicima omogućiti da za kraće vreme dobiju podsticaje, jer će obrada predmeta biti automatizovana i trajaće znato manje nego što je sada slučaj.

Čitav proces finalno će se odraziti i na promenu načina rada Uprave za agrarna plaćanja s obzirom da će doći do bržeg odobravanja kao i isplate podsticaja po podnetim zahtevima.

B. K.