Platforma eAgrar olakšaće podnošenje zahteva za subvencije (VIDEO)

Foto: NALED

Biće uvezane sve baze

Razvoj eAgrar platforme olakšaće registraciju za oko 400.000 aktivnih gazdinstava i podnošenje zahteva za nacionalne podsticaje poljoprivrednicima, i zato je razvoj ove platforme jedan od glavnih prioriteta na kojima će Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u raditi naredne dve godine.

Prvi rezultati u razvoju eAgrara očekuju se već sledeće godine, rekao je na svečanoj sednici ovog radnog tela, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

-Dobili smo projekat Svetske banke koja obuhvata eAgrar i čim bude formirana nova Vlada počećemo sa implementacijom. To znači da će biti uvezane sve baze, a to će pored lakše registracije i podnošenja zahteva za subvencije doneti i bolju kontrolu usklađenosti sa veterinarskim, fitosanitarnim i standardima zaštite životne sredine. Očekujemo da će 1. januara 2022. svi moći da se registruju elektronski – rekao je ministar Nedimović.

Na listi prioriteta Saveza je i rad na izmeni propisa kako bi se olakšalo doniranje hrane koja po isteku roka počinje da gubi kvalitet, ali nije nužno pokvarena.

-Trećina proizvedene hrane na globalnom nivou se baci, a procenjuje se da je u oko 10% slučajeva uzrok tome pogrešno tumačenje deklaracije. Namirnice sa oznakom „najbolje upotrebiti do“, po isteku roka počinju da gube kvalitet, ali nisu nužno pokvarene kao one sa oznakom „upotrebiti do“ kao što su meso, riba i mleko. Zato je jedan od prioriteta Saveza zakonsko regulisanje donacije ovakvih proizvoda, kako bi oko 250.000 tona hrane koliko se godišnje baci moglo da se koristi za ishranu – rekao je Andrej Beslać, direktor kompanije Mlekoprodukt i novoizabrani predsednik Saveza za hranu i poljoprivredu u NALED-u.

Kao najveći rezultat rada Saveza izdvojena je reforma angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi i uvođenje elektronske prijave, zahvaljujući kojoj je oko 50% sezonaca u poljoprivredi uvedeno u legalne tokove i za njih je plaćeno više od 400 miliona dinara poreza i doprinosa, dok su troškovi za poslodavce smanjeni za 30%.

Na sednici je rečeno i da nova Vlada treba da reši proces usklađivanja domaćih propisa iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane sa evropskim zakonodavstvom, kako bi olakšala trgovinu sa Evropskom unijom. Uvoz i izvoz robe bili bi efikasniji i kada bi se u Srbiji priznavali rezultati EU laboratorija, kao i kada bi se usaglasila primena propisa iz oblasti deklarisanja hrane u delu označavanja zemlje porekla, što je sada dodatni trošak za uvoznike i koči plasman robe.

Savez za hranu i poljoprivredu osnovan je 2017. i zalaže se za uspostavljanje stabilnog, predvidivog i održivog poslovnog ambijenta za kompanije iz sektora hrane i poljoprivrede. Trenutno okuplja 46 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i civilnih organizacija.

Novo rukovodstvo Saveza za hranu i poljoprivredu

Članovi Saveza za hranu i poljoprivredu izabrali su novo rukovodstvo ovog tela. Naredne dve godine Savez će voditi Andrej Beslać, direktor kompanije Mlekoprodukt, dok će potpredsednici u novom sazivu biti Andrea Radonjić, menadžer za javne politike i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC, Tamara Penjić, izvršna direktorka industrije mesa Carnex i Ljiljana Radosavljević, menadžer javnih politika, odnosa sa vladinim sektorom i korporativnih komunikacija u kompaniji Pepsico.

Snimak Svečane sednice Saveza za hranu i poljoprivredu: