Počela berba borovnica u Šumadiji

Berba borovnica u Šumadiji krenula je dvadeset dana ranije u odnosnu na prethodnu sezonu. Proleće je donelo uslove u kojima je vegetacija poranila pa su i sami plodovi brže sazreli. U plantažama Miroslava Nikolića koji primenjuje najsavremenije tehnologije u voćnjacima plodovi dobro napreduju, a ovo gazdinstvo planira uskoro, pored Evrope i Bliskog istoka i širenje na kinesko tržište.

„Borovnica koja se bere u ovom trenutku ima cenu koja se kreće od pet evra pa na gore, naravno to sve zavisi od kalibra, pakovanja i niz stvari koje se računaju u samu cenu. Ono što je važno jeste to da, s obzirom na poskupljenje samog repro materijala i cene koštanja berbe, negde oko dva evra po kilogramu košta sama proizvodnja, ako prelazimo preko 80 odsto prve klase, što nam je i cilj.“, rekao je za RTV Nikolić.

Ulaganje u savremene tehnologije proizvodnje dovodi i do povećanja prinosa prve klase voća. Zbog toga se  Nikolićevo voće nalazi na policama marketa širom sveta. To je put, kako primenom znanja u praksi. možemo postati konkurentni na svim tržištima.

B. K.