Počela dodela sredstava po šemi „Projekta konkurentne poljoprivrede“

Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom počelo je dodeljivanje sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima po „Projektu konkrentne poljoprivrede u Srbiji“ po šemi 50-40-10.

„Podsticajna srestva su 50 odsto vrednosti investicije, 40 odsto je kredit poslovnih banaka, a 10 odsto je učešće poljoprivrednika“, objasnio je Radivoj Nadlački, savetnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Za prvi krug dodele zainteresovani poljoprivrednici mogu da se prijave do 4. juna. Do sada je stiglo oko 900 prijava, a nakon selekcije, očekuje se da oko 300-400 prijavljenih dobije podsticajna sredstva. Javni poziv se odnosi na proizvodnju u sektorima voća, povrća, cveća i grožđa.

Preostala dva javna poziva su predviđena za jul i oktobar. Podsetimo, jedno gazdinstvo može da dobije najviše 20.000, a kompanija 200.000 evra. Predviđeno je da projekat konkurentne poljoprivrede traje tri godine, a njegova ukupna vrednost je oko 38 miliona dolara.

Prednost ženama na selu i mladima
Pored žena, nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, prednost u bodovanju imaće i osobe mlađe od 40 godina. Podrška je posebno usmerena na područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i područja sa zakonskim ograničenjem – nacionalnih parkova.

B.K.