Podrška Zadružnog saveza Srbije Ženskoj zadruzi „Rtanjske domaćice“ iz Valakonje

Fotografija: Rtanja Adventure

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, posetio je opštinu Boljevac. Na sastanku sa predsednikom opštine dr Nebojšom Marijanovićem razgovarano je o mogućnostima oživljavanja zadrugarstva i stavljanja u funkciju dotrajalih zadružnih objekata na tom području.

Prilikom obilaska prve ženske zadruge „Rtanjske domaćice“ u Valakonju, razmatrane su mogućnosti unapređenja ženskog preduzetništva u saradnji sa Zadružnim savezom Zaječarskog okruga. Ova zadruga je osnovana 2017. godine sa ciljem socijalnog i ekonomskog osnaživanja žena, a osnivači su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, uglavnom nezaposlene, ali spremne da svoje znanje i iskustvo primene u proizvodnji kvalitetne domaće zimnice i slatkog programa. Bogat asortiman proizvoda obuhvata, između ostalog, domaću turšiju, ajvar, kisele krastavce, kao i razne vrste džemova, kompota i slatka.

Zadružni savez Srbije i opština Boljevac prepoznali su značaj ove zadruge, kojoj je u narednom periodu potrebno pružiti podršku, kako bi se nabavkom dodatne opreme proširio asortiman proizvoda domaće konzervirane hrane i unapredili prerađivački kapaciteti.

B.K.