Pokrajina opredelila 90 miliona dinara za sufinansiranje podizanja i opremanja plastenika

Foto: Pixabay

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu objavio je konkurs za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru za šta je obezbedio 90 miliona dinara. Sekretarijat će bespovratno snositi troškove u visini od 60 odsto vrednosti invesiticije odnosno 70 odsto za posebne kategorije poljoprivrednika. To su oni koji su gazdinstva registrovali na područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, imaju sertifikat o organskoj proizvodnji kao i žene nosioci gazdinstva i mlađi od 40 godina.

Raspoloživa sredstva namenjena su kupovinu kompletnog plastenika, višegodišnjih, višeslojnih folija za pokrivanje objekata zaštićenog prostora, folija za senčenje i sprečavanje gubitka toplote, mreža za senčenje, sisteme za navodnjavanje „kap po kap“, za prihranu, sisteme za zagrevanje i stolove za proizvodnju rasada. Ukupno se može dobiti 2,1 milion dinara, bez PDV, odnosno za posebne kategorije poljoprivrednika 2.310.000 dinara, a minimalno 60.000 dinara.

Razmatraće se i prijave čija je vrednost prihvatljivih troškova jednaka ili veća od 100.000 dinara bez PDV, a biće prihvaćene one investicije koje su ostvarene od 1. januara ove godine, kao i one prijave za koje je podnet zahtev za nultu kontrolu počev od obaveštenja 15. novembra 2022. godine.

Na konkurs se mogu javiti fizička lica nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i pravna lica – preduzetnici nosioci poljoprivrednih gazdinstava upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava, u aktivnom status, zatim privredna društa zemljoradničke druge i složene zadruge.

Konkurs je otvoren do utroška novca, zaključno sa 7. aprilom.

Tekst konkursa, obrazac prijave i pravilnik mogu se preuzeti na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarija za za poljoprivredu www.psp.vojvodina.gov.rs

B. K.