Pokrajina u prvom kvartalu od izvoza kukuruza zaradila 167,7 miliona evra

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, na onlajn konferenciji „Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine“ održanoj u Novom Sadu istakao je da je poljoprivreda, grana koja je lane iznela krizu kao i da se trend razvoja agrara nastavlja i ove godine.

Najznačajniji agrarni proizvod u izvozu Autonomne Pokrajine Vojvodine jeste kukuruz. Ostvarena vrednost izvoza za prva četiri ovogodišnja meseca je 167,7 miliona evra, 45,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Spoljnotrgovinska razmena poljoprivrednih proizvoda iznosila je 915,6 miliona evra što je za 21,9 odsto više od ostvarene razmene u istom periodu prošle godine, rekao je Vučurević.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je privreda u pokrajini sačuvane bez obzira na izazove koje je pandemija virusa Kovid 19 noslia sa sobom.

„Učinak vojvođanske privrede pokazuje rast industrijske proizvodnju 8,3 odsto, a isto tako i poljoprivreda i turizam značajno dopriose fazi oporavka privrede u pokraini“, rekao je Pastor.

B.K.