Pokrajinska vlada izdvojila dve milijarde dinara za automatizaciju protivgradne odbrane

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je, nakon obilaska radarskog centra „Fruška gora“ da su stvoreni uslovi za početak automatizacije sistema i u radarskim centrima „Samoš“ i „Bajša“, za šta će Pokrajinska vlada izdvojiti gotovo dve milijarde dinara.

„Konkretno na delu, borimo se za smanjivanje posledica koje mogu naneti gradonosni oblaci. Od 118 lansiranih stranica Radarskog centra „Fruška gora“ 55 je već automatizovano“, rekao je Mirović.

Igor Mirović, Predsednik Pokrajinske vlade

Skupština Vojvodine donela je odluku o obezbeđivanju finansijskih sredstava za početak procedure modernizacije sistema i druga dva radarska centra na teritoriji Vojvodine – „Bajša“ i „Samoš“

„Time ćemo pokriti celu teritoriju Vojvodine i smanjiti rizike od posledica grada za 30 do 40 procenata. Uvođenjem daljinskog sistema automatizovane odbrane od gradonosnih oblaka, rakete će, umesto velikog broja ljudi, lansirati operater iz radarskog centra, što će omogućiti efikasnije i brže delovanje“, naveo je Mirović.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić, rekao je da je automatizacija mreže važan posao, od zajedničkog interesa za sve građane Srbije. Najavio je da će svih 118 lansiranih stanica Radarskog centra „Fruška gora“ biti automatizovano do kraja maja.

B.K.