Pokrajinska vlada: Preko 45 miliona dinara za unapređenje obrazovanja u poljoprivredi

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, podsekretar Aleksandar Panovski uručio je danas 27 ugovora korisnicima ─ naučnoistraživačkim ustanovama, srednjim poljoprivrednim školama u Vojvodini i Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu ─ koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva po osnovu dva konkursa.

Panovski je istakao da je Pokrajinska vlada predvidela preko 45,2 miliona dinara direktne podrške za odabrane projekte u okviru ova dva konkursa, sa ciljem nastavka ulaganja u unapređenje naučnoistraživačkog rada i obrazovanja studenata i učenika kroz praktičnu nastavu korišćenjem savremene poljoprivredne opreme i mehanizacije.

„Sredstva su opredeljena za 15 naučnoistraživačkih projekata u oblasti poljoprivrede i za 12 projekata namenjenih intenziviranju poljoprivredne proizvodnje. Na konkurs je stiglo  16 prijava, od kojih je 15 ispunilo uslove. Sekretarijat je za ove namene opredelio 20 miliona dinara, dok ukupna vrednost investicija iznosi nešto više od 25 miliona dinara“, istakao je Panovski, dodajući da će ova sredstva  biti usmerena u nabavku opreme za unapređenje naučnoistraživačkog rada. Reč je o infrastrukturnom opremanju, koje obuhvata nabavku opreme na oglednim poljima, za laboratorije i za digitalizaciju rezultata ogleda iz oblasti poljoprivrede. Sredstva su dodeljena Istraživačko-razvojnom institutu „Tamiš“, Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Institutu „Biosens“ i Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica naveo je da su bespovratna sredstva koja je fakultet dobio  na dva konkursa od izuzetne važnosti jer će doprineti  primenjenim istraživanjima i intenziviranju korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

„U okviru prvog konkursa učestvujemo sa pet projekata koji su ukupno finansirani sa 6,6 miliona, a novac smo pored ostalog dobili i za uspostavljanje agroinformacionog sistema. U okviru druge konkursne linije dobili smo dodatna sredstva za nabavku priključnih mašina, pre svega međurednog kultivatora koji je najsavremeniji na svetu“, istakao je Tica.

B. K.