Pokrenuta e-platforma za veći izvoz agrobiznisa u Rusiju

Foto: PKS

Ovaj koncept je primenljiv i za druga tržišta

U okviru projekta „One stop shop“ predstavljena je e-platforma buyserbian.com koju je pripremila Privredna komora Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sa ciljem promovisanja i povećanja izvoza u agrobiznisu, poboljšanja konkurentnosti srpske poljoprivrede, kao i unapređenja performansi objekata za preradu.

„Ideja platforme je da pomogne izvoznicima, prvenstveno onima koji izvoze u Rusku Federaciju, ali je ovaj koncept primenljiv i za druga tržišta. Postavljanjem svoje ponude na platformu, srpski izvoznici postaju dostupni ruskim partnerima, koji će imati mogućnost pretrage svih roba koje se nalaze na sajtu. Osim toga, korisnici platforme mogu na jednom mestu pronaći svu pravnu regulativu i carinske procedure, neophodne za izvoz na rusko tržište. Takođe, platforma sadrži i listu maloprodajnih trgovinskih lanaca“, objasnio je Veljko Jovanović, direktor Sektora poljoprivrede u Privrednoj komori Srbije.

Kako je saopštila Privredna komora Srbije, e-platforma je usmerena na poboljšanje izvoza najvažnijih poljoprivrednih sektora kao što su mesna i mlečna proizvodnja, voće i povrće, kao i svi drugi sektori čiji su proizvodi visokog kvaliteta dodate vrednosti.

„Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Srbije nastoje da otvore nova tržišta za proizvođače i izvoznike, kroz sporazume o slobodnoj trgovini. Ova platforma će stvoriti dobre preduslove da se ruski privrednici na najneposredniji, najbrži i najefikasniji način upoznaju sa ponudom srpskih proizvođača“, naglasio je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Goran Simunović, koordinator projekta Aid for trade u UNDP, objasnio je da se projekat bavi jačanjem kapaciteta izvoznika, kao i prilagođavanjem legislative koja bi trebalo da omogući pojednostavljenje izvoznih procedura.

Privrednici koji su prisustvovali prezentaciji ukazali su na potrebu i korisnost ovakvog alata koji treba da omogući lakše povezivanje srpskih izvoznika sa ruskim partnerima.