Pokrenuta inicijativa za Nacionalnu asocijaciju odgajivača goveda sa proizvodnjom mleka

Foto: Pixabay

Mlečno govedarstvo je grana stočarstva koja je kod nas trenutno u najvećim problemima zato što troškovi proizvodnje ne prate tržišnu cenu mleka. Mnogi proizvođači odustaju od svojih farmi, a ni sve do sad preduzete mere Ministarstva poljoprivrede ne mogu da podmire nesrazmernost u cenama na duže staze.

Iz tih razloga pokrenuta je inicijativa da se formira 17 regionalnih udruženja na celoj teritoriji Srbije koja će zajedno činiti Nacionalnu asocijaciju odgajivača goveda sa proizvodnjom mleka.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj rekao je da udruženi stočari lakše mogu i da nastupaju prema državnim institucijama.

„Za sve ono što im je potrebno za proizvodnju, počev od pribavljanja repro i genetskog materijala, kao udruženi imaju benefit, a isto tako i da sa svojim proizvodima izađu lakše na tržište i, što je najbitnije, imaju jedinstven stav u pregovorima sa mlekarama“, rekeo je Bogićević.

On je istakao da u praksi ima više primera udruženja poljoprivrednika koja su organiozovana i odlično rade.

„Savezu pčelarskih organizacija Srbije(SPOS) država je pomogla u izgradnji Centra za otkup meda u Rači.Sa Udruženjem odgajivača ovaca kao partnerima takođe radimo na projektu izgradnje klanice u Kniću. Tu je i Asocijacija malinara sa kojom dobro sarađujemo u nabavci novi bezvirusnih sadnica“, rekao je Bogićević.

B. K.