Poljopriverednici očekuju preciznija tumačenja oko (ne)oslobađanja od fiskalizacije

Nove elektronske fiskalne uređaje, najkasnije od maja, moraće da imaju i pojedina poljoprivredna gazdinstva. Ona koja vode poslovne knjige i barataju – kešom. Individualni poljoprivredni proizvođači, koji prodaju sopstvene prozvode, u ne tako velikim količinama, i dalje su oslobođeni evidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja.

U Ministarstvu finansija, potvrđuju da se obveznikom fiskalizacije smatra i nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ukoliko se opredelio da vodi poslovne knjige. Odnosno, obveznik je PDV-a, koji obavlja promet na malo, poljoprivrednim proizvodima, bez obzira na mesto prodaje, kao i da li prodaje sopstvene proizvodi ili je reč o preprodaji.

„Od obaveze fiskalizacije izuzeta je prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama i sličnim objektima“, navode u Ministarstvu finansija.

Od obaveza fiskalizacije oslobođeni su i oni koji prodaju na drugim mestima u skladu sa posebnim propisima, kojima se uređuju male količine primarnih proizvoda životinjskog porekla, odnosno biljne hrane. Uslov je da ne plaćaju porez kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva, nisu osiguranici po osnovu poljoprivredne delatnosti niti korisnici poljoprivredne penzije, pišu „Večernje novosti“

Kada je reč o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, oni svoju robu mogu da naplaćuju mimo fiskalne kase. Poljoprivredni proizvođači, naročito vlasnici gazdinstava, ipak, zbunjeni su novim propisima, pa, čini se da ne znaju mnogo šta ih sve čeka.  

„Ne znamo puno o tome, jer nemamo preciznija tumačenja. Videćemo kako ćemo dalje“,rekao  je Milivoje Ćorić, predsednik Mreže mladih poljoprivrednika Srbije. „Većini sigurno neće odgovarati da imaju fiskalne kase. Svi sada to drugačije tumače, ali se nadam da ćemo uskoro saznati kako da radimo.“      

B. K.