Poljoprivrednicima u Srbiji do sada od 175 milona evra pomoći iz EU fondova odobreno 47,4 miliona

Srpskim poljoprivrednicima je od 175 milona evra pomoći za poljoprivredu iz IPARD pretpristupnog fonda EU do sada odobreno 47,4 milona evra za 725 projekata, ali bivša glavna pregovaračica Hrvatske za poljoprivredna poglavlja Ružica Gelo smatra da do kraja 2023. godine, do kada pomoć mora da se iskoristi, ima dovoljno vremena da to bude u mnogo većem procentu.

„Kada pogledate statistiku korišćenja fondova u EU, vidite da je pik u šestoj ili sedmoj godini. Pretpostavljam da će sada doći do značajnijeh povlačenja sredstava. Neki od problema su što poljoprivredni proizvodjači ne mogu ni uz pomoć banaka zatvoriti finansijsku konstrukciju. Radi se i o prekomplikovanim procedurama koje mogu da uspore proces“, kazala je Gelo novinarima iz Srbije koji su posetili Hrvatsku u okviru projekta „Puls Evrope – medijske posete EU“ koji finansira Delegacija EU u Srbiji.

Zbog toga je, kako je navela, ključna uloga konsultanata koji poljoprivrednicima pomažu u pripremanju projekta, odnosno aplikacija na konkursima za sredstva iz pretpristupnih fondova EU, koje su veoma komplikovane, a i minimalna greška može da ostavi poljoprivrednike bez novca.

Iako je poslednji važeći IPARD program vredan 175 milona evra zvanično zvršen krajem 2020. godine, podsticaji po tom osnovu mogu da se povlače do kraja 2023. godine. Do sada su isplaćena sredstva za 431 projekat sa iznosom podrške od 23,8 miliona evra, od čega je udeo iz IPARDA bio 17,8 miliona evra, a srpskog budžeta 5,9 miliona evra.

U Ministarstvu poljoprivrede su precizirali da je do sada sprovedeno devet javnih poziva za mere podsticaja iz fondova EU, a sredstva su pored ostalog bila namenjena za investiranje u imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za preradu i marketing, diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

Odbijena su do sada ukupno 323 zahteva sa zahtevanim iznosom od ukupno 82,7 miliona evra, a najčešći razlozi bili su neprihvatljivost investicionih kriterijuma (209 zahteva), kao i to što nije dostavljena zahtevana dodatna dokumentacija (67 zahteva).  

Obustavljeno je i 197 zahteva sa zahtevanim iznosom od ukupno 29,1 milon evra, a u skoro svim slučajevima razlog je bio odustanak stranke od zahteva, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.Podsetili su da je šesti Javni poziv, najveći do sada, za sredstva iz fondova EU, raspisan 21. juna za investicije u izgradnju objekata, kao i nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije, osim traktora, za šta budžet iznosi 55 miliona evra, a visina podsticaja od 60 odsto do 70 odsto.

Iz Ministarstva su istakli da će izmenom Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, korisnicima biti omogućeno olakšano dobijanje IPARD podrške kroz uvodjenje avansnog plaćanja do 50 odsto, što treba da doprinese većoj apsorpciji IPARD sredstava.

Izvor: Beta