Ponovo kreće izvoz junetine u Tursku

Završeno podnošenje zahteva za tovna grla

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će sledeće nedelje ponovo početi izvoz srpske junetine u Tursku, kao i da je potpisan ugovor za izvoz 2.400 tona do februara.

Nedimović je potvrdio novinarima u Subotištu da je ugovor o izvozu potpisan tokom nedavne posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

„Što se tiče Turske, potpisan je ugovor na 2.400 tona do kraja februara i njegova realizacija kreće sledeće nedelje“, naveo je Nedimović.

Ministar trgovine Rasim Ljajić je ranije pominjao izvesne probleme, do kojih je, kako je rekao, došlo jer je Turska imala viškove mesa od 55.000 tona, a to je bio razlog da se zaustavi uvoz iz Srbije i BiH.

Ljajić je rekao da će posle februara Srbija nastaviti da izvozi 5.000 tona junetine godišnje, koliko je sporazumom ranije dogovoreno.

Zbog dostignute kilaže goveda stočari utovljenu junad prinuđeni da prodaju ispod proizvodne cene

Višemesečno natezanje stočara sa Republičkom direkcijom za robne rezerve oko naturalne razmene junadi za merkantilni kukuruz povećalo je neizvesnost oko izvoza, a najveći gubitnici su stočari. Kako AgroFin saznaje, više od hiljadu grla junadi prijavljeno je za razmenu, a poslednji rok za prijavu bio je 30. septembar.

U Proizvodnoj grupi uzgajivača tovnih rasa i tovljača goveda kažu da su stočari uprkos početnom optimizmu sve više skeptični i da među njima ima dosta onih koji su zbog svega što se dešavalo odustali od razmene.

-Mnogi su, usled neprekidnih uslovljavanja Republičke direkcije za robne rezerve izgubili strpljenje i bili prinuđeni da, zbog dostignute kilaže goveda, utovljenu junad prodaju ispod proizvodne cene, kaže Čedomir Keco, predsednik Proizvodne grupe uzgajivača tovnih rasa i tovljača goveda i dodaje da je Vlada Srbije svojim najnovijim zaključkom znatno olakšala da se razmena ubrza i stoga veruje da će otkup junadi krenuti, a samim tim i dogovoreni izvoz u Tursku i Kinu.

Stočare je u najavljenoj razmeni, osim obimne dokumentacije koju su morali da pribave, najviše zbunjivalo što je Republička direkcija za robne rezerve, u prvi mah, bila predvidela da im se u razmeni isporuči kukuruz ovogodišnjeg roda s obrazloženjem da ovlašćeni skladištari ne mogu da ga razdvoje od lanjskog.

-To je kod stočara opravdano izazvalo sumnju da će dobiti neodgovarajući, odnosno neosušeni kukuruz za ishranu stoke. Ministarstvo poljoprivrede je na sve ovo reagovalo pa se Direkcija obavezala da stočarima isporuči kukuruz roda 2018. godine u paritetu 17 kilograma kukuruza za kilogram junadi, kaže Keco uz uverenje da će ovlašćeni skladištari, posebno oni koji su u međuvremenu prodali kukuruz, uspeti da ispoštuju Vladin zaključak i stočarima isporuče zrno roda 2018. godine.

Resorni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poslednjih mesec-dva više puta dao je uveravanja stočarima da će se razmena junadi za merkantilni kukuruz završiti do 15. oktobra. Nakon toga četiri ovlašćene klanice, u Divcima, Kaću, Martincima i Sjenici preuzeće junad na preradu. Time bi se praktično otvorio put za ugovoreni izvoz 5.000 tona junećeg mesa u Tursku i 9.000 tona u Kinu nakon što, kako je na državnom nivou dogovoreno, njihovi inspektori obiđu ovlašćene klanice što se očekuje do kraja ovog meseca.

Turci najbolje plaćaju

Naše klanice su, da podsetimo, partnerima u Tursku, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2018. godini isporučile 3.600 tona junetine za za 5.314 evra po toni.

-Turci su nam platili čak 34,2 odsto više od prosečne cene po kojoj su kupovali junetinu u svetu. Meso iz Srbije u Turskoj je na ceni jer se stoka još uvek u najvećem broju slučajeva hrani zdravo, nema prisustva GMO u hrani, kvalitetna je, pa stoga i veoma tražena, kaže Branislav Gulan, član Naučnog društva ekonomista Srbije i dodaje da Turska, za potrebe svog stanovništva i 30 miliona turista, godišnje uveze oko 55.000 tona govedine iz Ukrajine, Mađarske, Francuske, Rumunije, Litvanije i Bosne i Hercegovine.

ZAVRŠENO PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA TOVNA GRLA

Uprava za agrarna plaćanja obavestila je poljoprivredne proizvođače da je rok za podnošenje zahteva za podsticaje za tovna grla prema Pravilniku o načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi za 2019. godinu istekao 31. jula 2019. godine.

Za grla predata klanici i/ili izvezena u periodu od 1. jula 2019. godine do 30. juna 2020. godine zahtevi se podnose od 1. februara 2020. godine do 31. jula 2020. godine, saopštila je Uprava.