Poruka malinara u Brankovini: Cena nije loša koliko je rod slab

Maline srpsko crveno zlato

 Cenu će nekako „preživeti“, ali vremenske neprilike koje su prepolovile rod – teško, poruka je malinara valjevskog kraja sa „Dana maline“ u Brankovini kod Valjeva.

U godini koja je jedna od najlošijih za proizvođače, na  manifestaciji se okupilo oko 30 malinara, a nagradu za najboljeg robnog izlagača dobio je Matija Selaković iz sela Sušica kod Valjeva.

Po rečima Đorđa Sovilja iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, u odnosu na prošlu godinu, kada su prinosi po hektaru bili ispod proseka i kretali se tri do tri i po tone. Objašnjava da je znatno raniji početak vegetacije, tokom marta i aprila, bio izuzetno sučan bez padavina, te da je i cvetanje krenulo ranije.

„Ovo je jedna od najslabijih godina što se tiče prinosa, teški su bili vremenski uslovi. Sušno vreme je uticalo da imamo prinos u proseku od 2,5 tona po hektaru. Sad naravno ima proizvođača koji su uložili više, pa će imati i do 10 tona po hektaru jer su uradili recimo sisteme navodnjavanja. Što se tiče kvaliteta ploda izuzetnog je kvaliteta i tome su doprineli i malo hladniji dani poslednje nedelje“, rekao je Sovilj za Agroklub,

B. K.